Rumik
20 от 174 Продукта

Чукът, неразделна част от занята и дясната ръка на всеки майстор!

Един от най-използваните ръчни инструменти, който лесно се справя със задачи като забиване, разрушаване или деформиране. Предпочитан помощник от зидари, дърводелци, ковачи, тапицери и монтьори!  Всеки един закупен модел е чудесно допълнение към всяка работилница!

Различните професии и специфичните задачи, налагат постоянното усъвършенстване на технологиите и днес, разнообразието от модели е голямо. Предимно, чуковете се различават по форма, материали, от които за изработени, и тегло. 

Често срещаме чукове, с дървени дръжки. Обикновено те са по-скъпи и съществува риск от счупване и на дръжката, което води до наранявания. 

По-модерните технологии, проектират дръжка от фибростъкло. Тя е противоплъзгаща и намалява опасността в рисковите ситуации. 

В ежедневните дейности, най-често приложение намира шлосерският чук! Дори и лек, той успешно се справя с монтажа на декорации по стените, например картини или за прикрепяне на по-леки предмети. 

Други познати вариации на чуковете са бойните и стандартните. Главата на бойния чук с ударна плоскост от двете страни. По-тежките такива се използват за разрушаване. В такива ситуации се избират бойни чукове, с тегло на главата от 4 до 9 кг. Те дават възможност за силен удар, с по-голяма тежест, който успешно се справя с по-груби препятствия.

Стандартният чук, се различава от бойния, по формата на главата. От едната страна е със затъпен край, а от другата заострен. Това го прави много практичен инструмент, който може да се окаже много полезен в ремонтните дейности.

Гумените и пластмасовите чукове, се използват в моментите, когато се изискват по-леки и по-щадящи удари. Тогава, когато се кове или се използва за работа с крехки материали, които изискват повече прецизност, за да се избегне нараняване.

Още един полезен и често използван инструмент в дома, стопанството или работното място е брадвата. Силно заточеното ѝ острие успешно изпълнява задачи като; кастрене на клони, цепене или рязане, както и за забиване.

Тя е полезен инструмент, който намира често приложение за дърводелски или туристически цели.

 

 

Този сайт използва бисквитки