Rumik
20 от 62 Продукта

Менгемето, познатият инструмент, който помага, когато си сам, а трябва да прикрепиш един детайл към друг.  То е тежко и обемисто и често ограничава движенията заради затруднената си преносимост.

Днес менгемето има своята съвременна, по-практична версия - стягата. Този изключително полезен и удобен инструмент, позволява прикрепянето на различни материали един към друг.

Удобството, което носи на майстора е, че освобождава ръцете и дава повече свобода на движенията и на действията. Стегите намират широко приложение, заради многообразните си форми и видове. Често са търсен помощен инструмент от заварчици, дърводелци и техници.

Ето някои от най-търсените разновидности:

- Корпусни - осигуряват фиксация посредством равнини, които прикрепят материалите един към друг.

- Пружинни - Видът им много наподобява на щипка. Те закрепват, посредством пружина и обикновено се използват за цели, които изискват по-ниско ниво на надеждност. Един от недостатъците на този вид стяга е малкият захват, който позволяват.

- Стяга с тресчотка - Отварянето на рамената е блокирано, посредством тресчотен механизъм. Разхлабването става посредством лост. Закрепването е здраво и надеждно.

- Винтова - Стягането се осъществява посредством винт с дръжка и пета. Обикновено този тип стяга е изработена от стомана и води до здрави прилепване.

- Бързозатягащи - автоматични - използват се предимно за професионални монтажни и ремонтни дейности. Затягането става посредством специален механизъм с две дръжки и лост.

Този вид може да изпълнява много функции и е изключително удобен за работа. Единственият му недостатък е, лесното износване и постепенното намаляване на здравината на захвата.

Това е малка част от видовете стеги, които се предлагат в магазините. Със сигурност, това е един полезен ръчен инструмент, който умело и ефективно ще те доближи до изпълнените проекти!