Rumik
20 от 54 Продукта

Когато става дума за професионално полиране, няма как да не споменем неизменните части от този процес, а именно полиращите гъби и кърпи.

В зависимост от търсения ефект избора на полираща гъба зависи от нейния вид, който е различен по плътност, твърдост и форма. Контактната им повърхност може да бъде пореста, гофрирана, гладка или др. Оптималният ефект се постига, когато гъбата се използва в комбинация с подходяща полираща паста, а до съвършеното полиране се преминава през няколко етапа: шлайфане, полиране и ултра полиране.

Както вече споменахме търсеният ефект е определящ за избора на подходяща гъба. Порестите гъби например задържат абразивните частици и по този начин позволяват по-дълго време за работа с едно намазване на пастата. Тук по-абразивните пасти са по-подходящи за употреба, а шлайфането с тях съответно е познато като абразивно шлайфане.

При по-агресивните процеси в полирането, там където целта е по-бързо отнемане на дебел слой на лака и премахване на дефектите е необходима употребата на най-агресивна полираща паста в съчетание с гъба от агнешка вълна. Трябва да се има в предвид, че структурата на този тип гъба оставя много дефекти независимо от използваната паста и за това след нея процеса на полиране продължава с други гъби и пасти до достигане на желания ефект.

Повечето видове полиращи гъби са супер меки и се използват за финално полиране, като се комбинира с по-втечнени пасти и едно от условията за оптимален ефект е никога да не остават сухи.

Положителни резултати дава предварителното тестване на гъбата, ето защо е практично и полезно решение да имате наличен набор от повече видове полиращи гъби. С предварителното тестване лесно се определя коя е най-подходяща за конкретната повърхност и цел. По този начин се избягват нежелани остатъчни драскотини.