Rumik
20 от 99 Продукта

Сред огромното семейство на ръчните инструменти полезни за индустриални или битови цели, са ножиците. Те се използват за праволинейно, криволинейно или фигурално рязане на различни материали.

Когато говорим за работни задачи с индустриални цели, като например рязането на метални профили или листове, се прибягва до употребата на ножица за ламарина. Острието е изработено от бързорежеща стомана, която осигурява рязане с минимални усилия. Правилният захват също е от значение. Долното отрие е определящо за вида на ножицата за ламарина, като ги разделя на лява и дясна.

Полагането на гипсокартон, изграждането на окачени тавани или преградни стени, ремонт на покриви и мн. други са дейности, които налагат в куфарчето на всеки майстор да има място и за ножица за ламарина.

Избора на подходяща ножица изцяло зависи от ситуацията, която налага нейното използване. За прави срезове например се използва права ножица, а за фигурни са подходящи извитите ножици със заоблени върхове, чиято отличителна черта са тънките остриета. За рязането на отвори са подходящи тези с късите остриета, а за редица други ситуации, могат да се използват съчетаните в няколко разновидности – комбинирани ножици.

Ако трябва да класифицираме ножиците за ламарина по външен вид и режещ механизъм, можем да ги разделим на следните видове:

  • Ръчна – по външен вид се доближава до този на обикновените ножици. Разликата са гумираните дръжки и допълнителните елементи, които осигуряват по-лесна работа и безопасност като пружината и фиксиращия  и заключващия механизъм;
  • Гилотини – предимство, с което се отличават са по-големият  капацитет на рязане. За тях се налага допълнителна стойка и се използват за рязането на по-дебели метални листове;
  • Ролкови – те са по-скъпи от останалите видове и намират приложение само за професионални цели.

 

Други характеристики с определящи за експлоатационния живот на ножицата за ламарина, като например качеството на метала, от който е изработена.

Със сигурност този полезен инструмент ще се окаже верен помощник в редица работни задачи, които изискват ефективност, бързина и лекота в рязането на метали.

Друг тип ножици на който ще се спрем за кратко са градинарските.

Според тяхното предназначение се предлагат лозарски, за храсти или клони, за ашладисване и др. Някои от тях са с телескопични дръжки, което позволява рязане на растения на по-труднодостъпни места. С тях оформянето на дърветата и храстите става бързо, лесно и безопасно.